Det er let at bage et billigt og godt rugbrød

marts 15, 2017 0 Af Sis
Det er let at bage et billigt og godt rugbrød

Rugbrød – ja hvorfor ikke?

Det er faktisk lettere at bage et billigt og godt rugbrød end du måske lige tror. Når jeg før i tiden (og måske stadig) hørte om folk, der bagte deres eget rugbrød, blev jeg vældig imponeret. Rugbrød er jo sådan noget med surdej og meget arbejdstid. Når man er ude at rejse er rugbrød noget af det vi danskere hurtigt kommer til at savne. Der er bare noget særligt over rugbrød. I mine madplaner indtænker jeg ofte rugbrød i aftensmaden særligt som et supplement til resterne. Jeg synes nemlig ikke at det er kedeligt at spise rugbrød til aftensmad – tværtimod. Følg med i mine madplaner her på “Den vegetariske og almindelige madplan”.

Men hvorfor tænker jeg pludselig på et billigt og godt rugbrød?

En af mine skønne tidligere kollegaer blev inspireret af at læse her på bloggen og kom i tanke om et rugbrød. Han sendte mig historien om brødet samt opskriften. Tak for det. Nu sørger jeg så for, at I andre også får den :). Claus skriver, at det er hans allerførste “rugbrødsfranskbrød”, som det faktisk hedder i opskriften. Det stammer fra julemærkehjemmet i Hobro og går i al sin enkelthed ud på, at man bruger sine kedelige rester til at blande i sin hvedemelsdej og vups så har man et billigt grovbrød. Kreative Claus tænkte så videre, at hvis man ikke fik spist hele sit brød, så kunne det gamle rugbrød blive til øllebrød og nåede man ikke at spise sin øllebrød, ja så kunne det igen bruges  i brød. Fantastisk tankegang, hvor vi bruger alle råvarer og sparer en dejlig masse penge.

Opskriften på et billigt og godt rugbrød

Har du en rest gammelt rugbrød, så bland det i.

250 gram rugbrød

50 gram klid

50 gram rugmel

3 dl vand

10 gram saltgodt og billigt brød

25 gram gær

ca. 200 gram hvedemel (anden melsort kan også bruges)

Sådan gør du: Rugbrød, klid, rugmel og vand kommes i en skål. Lad det stå i to timer. Efter de to timer røres gær og salt i. Rør hvedemelet i lidt ad gangen. Stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 30 minutter. Slå dejen sammen og rul den til en pølse, så den passer til en brødform. Lad den efterhæve i 15 minutter. Bages ved 190 grader i ca. 40 minutter.

Claus har testet brødet i dag og skriver, at det smager godt!