Er venskaber gratis?

marts 18, 2019 0 Af Sis
Er venskaber gratis?

En af de ting. der ikke koster noget her i livet, er venskaber. Det kan koste dyrt på læringskontoen og det kan berige dig, men penge det koster det heldigvis ikke. Og det er jeg rigtig glad for her, hvor vores liv de sidste mange år har handlet om at spare penge. Jeg nyder at være sammen med mine venner og veninder og nogle af de bedste oplevelser, har vi faktisk haft, når vi har mødtes helt gratis i naturen.

Dog har jeg ikke tidligere sat ord på dette. Det ændrede sig for et stykke tid siden, da jeg via instagram stødte på ordene ”gratis glæder” brugt som et hashtag. Jeg blev nysgerrig og min nysgerrighed bragte mig i kontakt med et utroligt sødt væsen, der hedder Sigga og driver bloggen siggab.dk.

Hvem er Sigga så?

Lyt til denne kvindes budskab! Sigga!

Sigga er 39 år en uges tid endnu. Hun er en af de få efterhånden, der har lykkedes med sit ægteskab og derfor stadig gift med Martin, som hun mødte i gymnasiet. De har sammen tre børn på 14, 12 og 8 år.

Alt det vidste jeg ikke om Sigga, da vi startede med at mødes på den ikke særlig nærværende platform instagram. Men de sociale medier kan så meget og vi fandt ud af, at vi havde en masse fælles interesseområder og mest af alt, var vi nok nysgerrige på hinandens liv og drømme. I løbet af ganske kort tid blev vi enige om at mødes om tale om antiinflammatorisk kost, gratis glæder, det at spare penge, at have store drømme, men især kunne vi se evnerne hos hinanden og blev derfor enige om at tale meget mere sammen. Jeg har interviewet Sigga, fordi jeg er vild med hendes ønske om at brede idéen om gratis glæder ud.

Sigga er en beundringsværdig person, fordi hun i årevis har arbejdet som management konsulent, men i august 2018 sagde hun sit job op, uden at have et andet. Det kræver en hulens masse mod og en kærlig familie! Det kræver også, at man tager sine udgifter op til overvejelse. Det der med at klippe en hæl og hugge en tå…

Jeg spurgte nærmere ind til Siggas modige beslutning og her er hendes svar med hendes ord:

“Jeg følte, at jeg levede forkert.”

“Det var ikke en ny følelse, men en følelse, som jeg havde haft længe, men prøvet at ignorere, fordi jeg ikke vidste, hvad jeg skulle i stedet for og om, jeg kunne tillade mig at lave mit og min families liv om.

Jeg traf valget om at sige op og omlægge mit og vores liv, fordi jeg ikke kunne lade være. I 2 år havde jeg ikke sovet om natten. Mine arme og hænder snurrede konstant og jeg kunne ikke få varme i fingrene. Jeg havde hovedpine og var svimmel. Kvalme og konstant vemodig over den tid som gik, fordi jeg havde en følelse af ikke at nyde det nok.

Jeg er glad for, at du kalder mit valg modigt. Sådan ser jeg også på det nu, men da jeg traf det, følte jeg mig svag og som en fiasko”.

Selvom det er en utrolig modig beslutning, er det en beslutning, der skal følges op af handling, for det er jo bestemt ikke alle familier på 5, der kan klare at leve af en indkomst. Mange mennesker drømmer måske om at gøre præcis som Sigga, men det kræver naturligvis omlægning af hele familiens hverdagsliv. Det der med at komme på ferie i hver skoleferie og have det nyeste tøj, er der pludselig ikke længere råd til. Det var også nogle af de ting, som Sigga og jeg mødtes om, fordi jeg jo også har fokuseret på at minimere udgifterne. Derfor spurgte jeg Sigga, hvordan de helt konkret i deres familie havde ændret hverdagen:

Dagen efter jeg havde sagt op, satte vi den ene af vores to biler til salg og opsagde alle abonnementer, fx Spotify, selvom det kun var 99 kr. om måneden. Jeg ryddede op i hele huset og satte alt overflødigt til salg eller gav det væk. Rengøringshjælp og vinduespudser sagde jeg også op.

Jeg har ikke været til frisøren eller købt nyt tøj i over et halvt år. Børnene har heller ikke fået nyt tøj, kun tøj købt på loppemarked eller genbrug. Vi har heller ikke købt noget nyt til huset, men i stedet lavet en masse ting selv. Bl.a. en reol ud af klunsede osb plader.

Vi køber mindre ind, intet takeaway og går ikke på restaurant mere. Jeg bager mit brød selv og laver det meste fra bunden og gemmer alle rester. Selv pulpen fra min grønsagsjuice genbruger jeg til frikadeller. Vi spiser mindre kød og mere fisk – altid købt på tilbud. Fremfor at købe magasiner, dameblade og aviser læser jeg det gratis blad LIME fra Netto, arver mine veninders læste magasiner og læser på nettet.

Jeg går ikke til sport, men dyrker en masse hjemme og i naturen. Når jeg mødes med veninder er det ikke på en café, men til en ”walk and talk”, hvor jeg har lavet en kop varm te eller kaffe i termokop og medbragt.

Jeg cykler til alt eller tager offentlig transport”.

Vi talte om, hvordan begrebet ”gratis glæder” var dukket op og Sigga svarede således:

“I flere år havde jeg kæmpet med en følelse af at have opbygget en tilværelse, som grundlæggende ikke passede til mig. Jeg elskede min familie, men syntes, at vi levede på en måde, som ikke var i overensstemmelse med mig – den mig, som ikke handlede om de roller, jeg påtog mig som kone, mor, datter, veninde og medarbejder, men min personlighed, baseret på de dyder og værdier, som definerer mig.

I mange år havde jeg blot gjort det, som blev forventet. Taget en lang uddannelse, gjort karriere, købt hus og bil. I takt med at børnene blev større opstod et tomrum og et spørgsmål om, hvem jeg var og hvad jeg ville med resten af mit liv.

Jeg vidste at jeg var materielt mættet og oplevede en lede ved at købe og forbruge, konstant være effektiv og i gang med at optimere mig sig og min omverden for at kunne overkomme mere. Skynde mig og altid være i gang med det næste på min indre to do liste med det resultat, at jeg aldrig rigtigt var tilstede.

I en sommerferie for tre år siden, opfandt min mand og jeg begrebet ”gratis glæder”, som definerede oplevelser sammen, hvor vi oplevede inderlig glæde, som ikke kostede penge. Den pågældende sommer, som vi tilbragte i et sommerhus i Danmark i silende regn, var vores gratis glæder at tage på små vandreture med børnene, lave puslespil, fejre fødselsdag for den mindstes dukker, lave pandekager og tegne i flere timer. Lave yoga i haven, løbe om kap på stranden og bygge en hule af drivtømmer.

Da jeg sagde mit arbejde op, begyndte jeg at fokusere på ”gratis glæder” igen. Vi levede for én indkomst og ”gratis glæder” blev en måde at fylde ”hullet” efter den manglende indkomst. Ved at fokusere på gratis glæder, fik vi som familie ikke færre oplevelser, blot nogle andre. Ikke dårligere mad, blot en anden. Mindre nyt tøj, men stadig tøj – blot i form af genbrug. Ikke nye møbler, men hjemmelavede. Derudover oplevede jeg, at vi også fik tid, nærvær, samvær samt mærkede en grundlæggende glæde, taknemmelighed og ydmyghed over alt det vi havde og har, blot fordi vi er så heldige at have hinanden og en dejlig familie, bo i et land som Danmark med en smuk natur, demokrati og fred.

For at holde fast i mit fokus på gratis glæder begyndte jeg at blogge om det på siggab.dk og det udviklede sig siden til et koncept, som former mit syn på mig selv og min tilværelse, mine værdier samt valg i forhold til handlinger, oplevelser, aktiviteter og væremåde”.

Jeg elsker Siggas idé om gratis glæder og jeg er helt enig med hende i, at det er noget, vi bør udbrede. Det er vigtigt i en hverdag, hvor folk nogle gange skal mindes om at hjælpe hinanden (ikke fordi vi er dårlige mennesker, men fordi alle har så travlt). Det er ikke lige umiddelbart noget, der kan måles og vejes, men jeg tror, at det vil kunne forbedre folks livskvalitet. Derfor vil jeg rigtig gerne hjælpe Sigga med at udbrede dette begreb, men hvordan gør jeg og I andre det? Jeg spurgte Sigga og her er hendes super gode råd til os alle:

siggab.dk

“Gratis glæder er et udgangspunkt og et pejlemærke. Det handler om at blive opmærksom på alt det, vi har gratis og værdsætte det samt bruge det. Simpelthen åbne vores øjne og ører og bruge det, der er. Naturen, ting og sager, men også mennesker.

Fremfor at haste afsted og læse om andre mennesker i et dameblad, jamen, så snak sammen. Lad være med at kigge ned i din skærm hele tiden – smil til andre og snak med dem. Jeg har fået de fineste snakke ved busstoppestedet og i Netto. Tænk som udgangspunkt, at alle mennesker har noget at byde på og det i sig selv er en gratis glæde til dig. Brug naturen som legeplads og sportsarena. Lav de ting du ønsker dig selv: møbler, tøj og mad.

Hver gang du foretager dig noget, som koster penge, så overvej, om der er et gratis alternativ og hvad det kunne bibringe dig.

Gratis glæder må ikke blive en religion. Det ville også være naivt, for det koster jo penge at leve. Min påstand er, at hvis du bevidst forholder dig til, hvad du bruger penge på og i den sammenhæng har fokus på og prioriterer gratis glæder fremfor betalte i det omfang det er muligt og giver dig glæde, så sparer du penge og kultiverer følelser af taknemmelighed, glæde og ydmyghed samt ikke mindst samhørighed med andre mennesker og universet.

Jeg har ikke tænkt så meget over, hvordan jeg kan udbrede det. Jo, jeg har lavet en blog om gratis glæder, som jeg håber kan inspirere andre. Derudover forsøger jeg at påvirke mine børn og mine nærmeste. Dog er det vigtigt for mig ikke at være moraliserende eller dømmende overfor andres adfærd – jeg vil hellere være en inspiration. Den inspiration forsøger jeg at give via min blog og via artikler i magasiner og nyhedsmedier.

siggab.dk og sigga39 (instagram)

Hvad kan I andre gøre? Læse, følge og dele min blog (siggab.dk) og instagram profil (sigga39). Hvis du er i eller har adgang til medieverdenen, så giv mig mulighed for at komme ud med mit budskab. Skriv til mig, hvis du ønsker et oplæg eller workshop. Have fokus på gratis glæder, hvis det giver mening for dig. Lev det”.

Folk med meget på hjerte løber desværre til tider ind i folk med mere pessimistiske tilgange. Ofte handler det om ”what´s in it for me” og det kan være svært at se, når det handler om at gøre noget gratis. Sigga har heldigvis oplevet stor støtte fra sin familie, sin mor, far og søstre. Veninder har også været kærligt støttende. Desværre har andre mødt Sigga med tavshed eller overbærenhed, som kan tolkes som ”Kan du ikke finde på noget rigtigt at tage dig til?”. Eller den måske mere typiske ”Jeg elsker luksus, mit tøj og mine ting og det har jeg ikke lyst til at give slip på – og hvorfor skulle jeg, når jeg har råd til det?”. Heldigvis fortsætter Sigga ufortrødent i en verden, hvor mange er optaget af at have nok til sig selv. Vi har brug for folk som Sigga!

Jeg spurgte Sigga, om hun tror, at ”gratis glæder” kan bryde igennem?

“Ja, i en eller anden variant. Der er jo stor interesse for at leve småt, minimalistisk, bæredygtigt, miljøvenligt osv. Og der synes jeg ”gratis glæder” kan fungere som en overordnet ”hat” eller fællesnævner, som kan favne det hele eller blot være afsæt for, hvad den enkelte vælger at fokusere på. Eksempelvis gratis glæder via genbrug eller genanvendelse. Gratis glæder via naturen og bæredygtige valg. Gratis glæder via gratis aktiviteter.

Rigtig mange har jo ”nok” – og jeg tror, at når der ikke kan være flere sko i skabet, biler i indkørslen og mad i køleskabet, så opstår et behov for at få mere af noget andet, fx mere tid, nærvær, samvær, glæde – glæder der ikke kan købes for penge og som kræver personlig involvering og ægthed”.

Sigga er virkelig en modig kvinde, der sætter nærvær først på bekostning af et materielt rigt liv. Jeg synes i den grad, at hun har fat i noget essentielt her i livet. På trods af at det sikkert ikke har været let at lægge livet om, har Sigga stadig en masse drømme. Her er hendes håb for sig selv og folk omkring hende:

“Jeg drømmer om, at jeg selv kan holde fast i at praktisere gratis glæder – også nu, hvor jeg er begyndt at arbejde som formidler. Jeg drømmer om, at gratis glæder bliver et begreb, som vi anvender i folkemunde og som dermed ændrer vores adfærd, omhu og respekt for naturen og hinanden. At gratis glæder bliver en del af den politiske dagsorden. Gratis glæder til ældre, hjemløse og syge – hvorfor ikke? Vi har en velfærdsstat som alene tænker i ydelser – hvorfor ikke tænke i gratis glæder, som den lim, der binder os sammen?

Jeg drømmer om, at udbrede mit koncept via foredrag og workshops samt endnu mere formidling. Fx kunne jeg godt tænke mig at have en fast klumme i et nyhedsmedie, hvor jeg skrev om min uge med gratis glæder i forhold til tilgang og adfærd samt en aftale med et livsstilsmagasin om fx. 4 konkrete tips til gratis glæder ugentligt eller månedligt.

Jeg synes, at jeg har fat i noget rigtigt med gratis glæder, men kan blive i tvivl om, om det kun er mig, der synes det. Jeg drømmer derfor om at blive bekræftet i, at andre også synes, at det er en god idé og et efterspurgt livssyn, tilgang og inspiration”.

Lad os støtte Sigga og hendes fantastiske koncept!

Hvad gør du i forvejen og hvordan tænker du, at du i fremtiden kan være med til at udbrede ”gratis glæder”? Jeg er sikker på, at rigtig mange af jer allerede gør en masse godt for andre uden at tage betaling for det. Lad os sætte fokus på det og få smilet frem hos folk! Smil smitter jo som alle ved :)!