Madspild, undgå madspild tøm køleskabet

januar 31, 2017 0 Af Sis
Madspild, undgå madspild tøm køleskabet

Madspild

Det er så fedt med al den positive feedback, jeg får efter at have lavet denne blog og det vælter ind med andre folks positive oplevelser og gode ideer til at leve mere for mindre 🙂 Tusinde tak for det!

 

En af de ting ,der ligger folk og jeg selv meget på sinde, er madspild. Både i forhold til vores samfund, men også i forhold til pengepungen. Vi kender alle det med at åbne køleskabet, kigge ind, rynke på næsen og så lukke døren igen. Men hey selvom kreativiteten ikke lige slår til der midt i “ulvetimen” efter en arbejdsdag og alle bare råber på “mad”, så er der alligevel hjælp at hente. Der findes flere gode hjemmesider (eks. dk-kogebogen.dk), hvor man kan taste ens råvarer ind og så kreerer hjemmesiden en opskrift. Måske mangler man en eller to råvarer, men slæk på kravene og lav retten alligevel. Hvem ved måske bliver det din nye favoritret :). Man kan også vælge at sige, at en gang om ugen er det “reste-dag” og så er det ellers bare med at bruge de ting, der er til overs fra ugens løb. Hvis I har rester fra forskellige måltider fra ugen, så har I jo pludselig lavet en buffet og det er da ren luksus.

Hvis vi hele tiden husker at få brugt vores råvarer, som vi trods alt har brugt både tid på at indkøbe og penge på, så sparer vi både tid og penge. Det er da totalt win win. Samtidig er det tidens trend at “spise op” og undgå madspild. Jeg synes det er en sindsyg god ide, men det kræver nok lidt mod de første par gange at servere noget for andre der ikke er en “kendt” ret. Men gør det alligevel og vær stolt over at turde :).

Nogle gange handler det også bare om at gøre tingene anderledes for at bryde vaner. Jeg er vokset op med “rugbrød er sundt” og derfor har jeg ikke fundet det særlig interessant at spise rugbrødsmadder til aftensmad, men det kan jeg se er helt anderledes med min dejlige datter. Hun synes, det er en fest når vi sætter rugbrød på bordet og finder diverse rester frem. Så bliver det eksklusivt at lave en tomatmad med agurk på :).

Så lette boller!

Når vi lige er omkring emnet mad, så får jeg lyst til at indskyde nogle af de ting jeg gør for at spare penge i det daglige. Et par gange om ugen tager jeg en skål, ca ½ pakke gær, ca 5 dl koldt vand, lidt olie, salt, havregryn og mel og rører sammen til en “grød”. Det sætter jeg på køkkenbordet til næste morgen, hvor det så kan sættes på en bageplade til nybagte boller. Jeg laver kun boller til en eller to dage (vi bruger dem også til madpakken) og dejen sætter jeg i køleskabet. Så kan jeg tage dejen ud og bage nye boller en eller to dage efter. Dejen kan sagtens holde sig. Billeder er ikke af mine boller, for min dej er noget mere klistret, fordi det er en koldhævet dej.

 

 

 

 

 

 

Enkel og velsmagende tomatsuppe

Tomatsuppe er vi pjattede med herhjemme. Tomatsuppe kan sagtens gøres både kompliceret og dyrt, men kan også laves rigtig billigt, men samtidig lækkert. Den lette og billige udgave er blot hakkede tomater på dåse, har man nogle gulerødder eller lidt andre grøntsager så snittes de med i, salt, peber, lidt bouillon og så tilsættes vand koges igennem og blendes. Er det sommer og der er timian eller basilikum i haven tilsættes det. For mæthedens skyld plejer vi enten at spise boller til eller koge lidt suppehorn – de er Fridas favorit til tomatsuppe :).

 

Skab nye grøntsager af gamle grøntsager!

De lyder måske kryptisk, men det er det nu slet ikke. Det handler igen blot om, at vi gør, hvad vi kan for at undgå madspild. Det er godt for miljøet og godt for pengepungen. Det handler i al sin enkelthed om at sætte grøntsagsstumper i vand. Med vores danske noget kølige klima er det ikke de kæmpe resultater, man skal forvente, men lidt har også ret :). Som du kan se på billedet har jeg sat en stump bladselleri i vand og de fine toppe, der kommer frem, kan jeg bruge til en salat. Så i stedet for at smide stumpen i skraldespanden er der lidt ny lækkert grønt :). Det er da smart! Du kan gøre det med de fleste grøntsager. Prøv det.

 

 

Jeg er sikker på, at de fleste hjem har deres spøjse favoritretter og er der nogle af dem, du vil byde ind med her, så skriv dem endelig i en kommentar til glæde for mig og andre. Jo flere vi kan inspirere jo bedre. Lad os sammen gøre, hvad vi kan for at leve mere for mindre <3 .