Opskrifter med jordskokker!

april 1, 2019 0 Af Sis
Jordskokkeklump af en plante

Jordskokker er geniale! Der er så mange opskrifter med jordskokker, fordi det er en fantastisk rod. Den er til tider ikke villahaveejerens yndlingsplante, fordi den breder sig. Men har du fokus på at være selvforsynende og derved spare en hulens masse penge, så er det en fantastisk plante i haven. Den kræver heller ikke det store pleje og kan passe sig selv i jorden vinteren over. Så hvis du også er lidt doven anlagt, så vil du også elske jordskokken!

Jordskokker er faktisk ret mærkelige at se på. Nogle vil måske ovenikøbet sige grimme! Det er faktisk en knold ned flere knolde på. Hvor kartoflen har lange tråde med hver deres fine kartoffel, er jordskokken en stor klump. Hiv hver fine knold af. Det giver sig selv, hvor de skal af. Er der nogle helt små, så sæt dem et andet sted, så har du begyndelsen til næste sæson.

Jordskokker har masser af vitaminer og mineraler, så spis dem endelig. De har især et højt indhold af C- og K-vitamin og sukkerstoffet insulin, som sætter gang i gode bakterier i tarmene. Så hvis du kommer til at prutte ekstra meget efter, du har spist jordskokker, så er den god nok😉

Opskrifter

De skønne knolde kan spises både rå og tilberedte. Jeg kan bedst lide dem rå, men det er jo smag og behag. Der er kæmpe forskel i smagen. Rå jordskokker smager nøddeagtigt og lidt søde. Når de er tilberedte bliver de bløde og mere milde i smagen. Nogle vil nok også synes de er sødere. Her får du lidt input til, hvad du kan lave med denne sære knold.

Jordskokkesuppe: Ca 300 g jordskokker, 2 løg, 1 hvidløg, 1/2 l grøntsagsbouillon, salt, peber, lidt olie.

Jordskokkerne skrubbes godt, skæres i stykker og sauter dem med løg og hvidløg i grove tern. Tilsæt bouillon og kog ca 10 min. til det hele er mørt. Blend og smag til med salt og pber. Du kan naturligvis toppe det med ristet grønkål, ristet bacon, brødcroutoner, fisk eller noget helt andet.

Jordskokker i ovn: Ca 150 g jordskokker Per person. Det kommer naturligvis an på, hvad du ellers putter i fadet. Du kan vælge alle slags rodfrugter at komme ved. Skrub dine jordskokker rene og flæsk dem evt. i kvarte. Det nedsætter tiden i ovnen. Bland jordskokker med lidt olie, et par kviste timian, salt og peber. Put det i et fad i en varm ovn på 225 grader varmluft ca 15 min. Det kan spises alene eller som tilbehør til det meste.

Jordskokker på pande: Tag et par nyskrubbede jordskokker og snit dem fint. Har du en foodprocessor, så er det hurtig klaret. Put olie på en pande og rist de tyndtskårne jordskokker. Brug dem som snack.

Hvis du vil have flere input til aftensmaden, så kig på http://levmereformindre.dk/mad-med-en-foodprocessor/ eller http://levmereformindre.dk/ideer-til-at-spare-penge-paa-madbudgettet/ .

Jordskokkesalat: Denne salat er så lækker, så lav rigeligt. Let og billig😊. Tag en god portion nyskrubbede jordskokker og riv fint i en foodprocessor. Tag rosenkål og put samme vej. Brug ca samme mængde af hver. Bland en olieeddike dressing af æbleeddike og olivenolie i forholdet 1:2. Tilsæt lidt dijonsennep, salt og peber. Bland det hele sammen og vups har du en god, mættende, næringsrig salat.