Sådan kan du lave hyldeblomstsaft

juni 24, 2017 2 Af Sis
Sådan kan du lave hyldeblomstsaft

hyldeblomstsaftSå lækkert hyldeblomstsafthttp://levmereformindre.dk/?p=269&preview=true

Lige nu bugner Danmark med hyld, der blomstrer. Først og fremmest er det utrolig smukt og det dufter helt vidunderligt. Især efter en let sommerregn. Det bedste af det hele er, at vi kan gå ud og plukke løs og lave den lækreste hyldeblomstsaft. Der slår altså bare dem, man kan købe. Så har man pludselig lækker saft at drikke selv og byde gæster hele sommeren. Hvor skønt er det lige?

Jeg har ikke haft mod på at lave hyldeblomstsaft selv, men heldigvis ville mine naboer det anderledes i år. Jeg blev hevet med ud på en “hyldeblomst-plukke-tur”. Det var naturligvis vældig hyggeligt og det var så let at plukke en masse af disse smukke blomster. Vi valgte at plukke et sted, hvor de ikke stod ud til vejen, for det havde vi det bedst med. Det krævede lidt kravleri, men det var sjovt. Vi var så heldige også at finde skovjordbær, så det var nærmest en plukketur med frokost ;).

Hvordan man plukker

Idet blomsterne skal bruges til hyldeblomstsaft er det væsentligt, at blomsterne er ret udsprungne for at få mest muligt smag med. Jeg valgte at plukke blomsterne, shttp://levmereformindre.dk/?p=269&preview=trueå jeg kun fik blomsterne. Det er jo fjollet at tage mere af det grønne med hjem end højst nødvendigt, for det er kun blomsterne, der skal bruges til saft. Min ene nabo havde en rosensaks med til at plukke og det gør det nok noget lettere, men det var faktisk ret let blot at bruge hænderne. Vi plukkede direkte ned i en indkøbspose og det fungerede helt fint.

Opskriften på hyldeblomstsaft

Hvis du googler, så ser du, at der er rigtig mange gode opskrifter på hyldeblomstsaft og jeg er sikker på, at de alle er gode. Jeg fik en opskrift af en kær veninde, som det var planen jeg skulle følge. Men jeg er dog mega dårlig til at følge opskrifter, så inden jeg fik set mig om havde jeg gjort noget andet end det der stod. I den opskrift jeg skulle have haft fulgt, skulle der laves en sukkerblanding og hældes over blomsterne og derefter sættes på køl.

Når man sådan plukker disse skønne blomster direkte i naturen, kan det ikke undgås, at der kommer diverse dyr med hjem i posen. Men frygt ikke for du sier jo din saft inden den kommer på flasker. Du kan også vælge at koge dine blomster som jeg kom til at gøre. Så er du i hvert fald sikker på, at alle dyr er døde. Nogle anbefaler at skylle blomsterne inden du bruger dem, men det gør jeg altså ikke for så risikerer du jo at skylle en masse “lækkerhed” fra blomsterne. De fleste opskrifter har samme basisopskrift og så er der nohttp://levmereformindre.dk/?p=269&preview=truegle varianter herefter, men her er det jeg vil kalde grundopskriften.

Grundopskrift

20 blomster (kapsler)

1 kg rørsukker (økologisk foretrækker jeg)

2 citroner (økologiske for du bruger skallen)

20 gram citronsyre (jeg fandt det billigst i Rema1000)

1 liter vand

1 tsk atamon

Det jeg “kom til” at gøre var, at jeg lagde blomsterne lagvis med skiveskårne citroner i en gryde, hældte vand over sammen med sukker og satte det til at koge. Da det var kogt, blandede jeg citronsyre i og satte det koldt i køleskabet med låg på. Her lod jeg det stå fra søndag til torsdag. Så hældte jeg atamon i. Jeg fandt nogle flasker i glas og skoldede dem og efter lidt tid hældte jeg atamon i flaskerne, rystede dem med låg på og hældte det overskydende atamon ud. Så tog jeg alt “fyldet” op for det skal ikke med i flaskerne. På med en tragt og så hældte jeg det på flasker. Til alt held smager det rigtig lækkert og jeg nyder smagen af dansk sommer på glas :).

Det billede jeg har af flasker, er så meget jeg fik laved ud af 3 kg sukker og alt det andet :).