Sådan laver du let hjemmebagt rugbrød uden surdej

februar 13, 2018 2 Af Sis
Sådan laver du let hjemmebagt rugbrød uden surdej

Sådan så mine færdige brød ud

En skive lækker rugbrød

Hjemmebagt rugbrød!

Det lyder altid så lækkert, når folk siger, at de har købt friskt rugbrød. Eller endnu bedre; når de selv har bagt rugbrød! Så er det jo lige før tænderne løber i vand. Jeg kan i hvert fald allerede nærmest smage, hvor lækkert det vil være at få et stykke friskbagt rugbrød med lidt syltetøj eller ost! What a treat! I mine teenagerår arbejdede jeg i en bagerbutik og var heldig at kunne tage rugbrød med hjem. Det var en ting, jeg ikke rigtig satte pris på den gang, men det tror jeg mine forældre gjorde. For det er altså bare rigtig lækkert at sætte tænderne i et friskbagt rugbrød fremfor de indpakkede rugbrød i supermarkedet.

Med eller uden surdej

Det er måske det med surdej, der får mange til at gå i stå inden de overhovedet er gået i gang? Surdej kan man jo lave selv eller faktisk også købe nogle steder. Det er faktisk ikke så svært. Det kræver bare planlægning og det er måske der, det bliver svært. I vores samfund vil vi jo gerne have tingene her og nu. Se bare på alle de opskrifter, der ikke må tage mere end 20 minutter! Hvem har så lyst og tid til at planlægge 4 dage i forvejen, at de vil lave et rugbrød? For det kræver det, hvis du vil lave din egen surdej. Jeg er også typen, der vil lave et rugbrød uden at skulle vente fire dage og netop derfor, har jeg valgt et rugbrød, der lever af gær. Det virker for mig. Så skal jeg trods alt kun vente 1 døgn på at stå med det lækreste hjemmebagte rugbrød!

Lækkert hjemmebagt rugbrød

Det kræver naturligvis, at du har nogle råvarer hjemme, men det kræver ikke nogle køkkenredskaber ud over en skål, en ske og en bageform. Så kan du lave dit eget rugbrød! Jeg er ikke altid lige god til at følge en opskrift, men kigger lidt i huset, hvad jeg har. Det er jo også super godt ift. madspild. Står der for eksempel i opskriften, at du skal bruge hvedemel, så er det jo i orden at tage en rest af lidt grahamsmel og putte i. det samme gælder ved kerner. Et brød bliver kun mere spændende af, at der er forskellige kerner i. I går var jeg løbet tør for kerner, så jeg købte solsikkekerner. Havde jeg haft en rest af for eksempel græskarkerner, var de helt sikkert kommet med i. Jeg har tidligere lavet et indlæg om et rugbrød, der bages af dine rester i køkkenet. Det var en opskrift, jeg fik af en tidligere kollega. Den opskrift kan du se her http://levmereformindre.dk/billigt-og-godt-rugbroed/

Opskriften får du her

Her får du opskriften på et rugbrød bagt med gær. Du kan røre dejen sammen om aftenen, lade den stå natten over i køleskabet og så sætte rugbrødet i ovnen, når du står op. Så er brødet færdig 1½ time senere. Husk, at det skal være i en kold ovn.

25 g gær

1 l kærnemælk

4 spsk salt (Jeg synes, det bliver for salt og vil nøjes med 3 spsk næste gang. Smag og behag)

1 grydeske sirup

300 g rugkerner

300 g rugmel

cirka 300 g hvedemel

3 dl kerner (solsikkefrø, græskarkerner eller lign.)

Rør gær ud i kærnemælk og tilsæt salt og sirup. Herefter røres rugkerner, rugmel og halvdelen af hvedemelet i. Rør så kernerne i. Det er ikke sikkert, at du skal bruge 300 g hvedemel. Dejen skal have en konsistens af en god blanding mørtel. Ikke for flydende, ikke for tør.

Så skal du enten smøre en form eller putte bagepapir i. Jeg har ikke en form, der er stor nok, så jeg bruger to rugbrødsforme. Den ene bliver helt fyldt op og den anden lidt mindre. Det er helt fint. Så får jeg et stort og et lille rugbrød. Det lille rugbrød kan gives væk eller puttes i fryseren.

Hæld dejen i en eller to forme. Dæk over med plastfolie og sæt den/dem i køleskab i 10-12 timer. Næste skridt er at prikke i dejen mange gange med en gaffel. Jeg plejer også at give overfladen noget vand, hvis den ser lidt tør ud.

Så sætter du den/dem i en KOLD ovn på 150 grader. Bages i ca 1½ time til brødet er over 95 grader i midten. Jeg tjekker ikke temperaturen, men “banker” på mine brød, som man kan gøre det med franskbrød.

Det er totalt fristende at skære en skive af rugbrødet lige når det kommer ud af ovnen, men vent! Tag det ud af formen og lad det hvile inden du skærer. Så får du både et lækker skorpe på dit brød, men også et skærefast brød.

Husk nu at tænke alternativt, hvis du ikke når at spise dit rugbrød. Ikke at jeg tror det, så lækkert det bliver. Men du kan altid lave øllebrød af resterne eller rugbrødschips eller måske give lidt til de sultne fugle.

Her blandes sirup i kærnemælk

Her puttes rugmel i

Her tilsættes rugkerner

Solsikkekerner tilsættes

Dejen har konsistens som en god mørtel

Dejen er klar til at få folie over sig og hvile

Jeg kan næsten allerede dufte dit rugbrød! Sæt i gang og velbekomme 🙂